Το χωριό μας, αποκομμένο από τα υπόλοιπα χωριά του κάμπου, κρεμασμένο θαρρείς μεταξύ ουρανού και γης, προστατευμένο από τα υπεραιωνόβια δέντρα του από τα οποία είναι κατάφυτα τα βουνά που το περιβάλλουν, αποτελεί τόπο μοναδικής ομορφιάς και ξεκούρασης όχι μόνο στους κατοίκους και παραθεριστές του καλοκαιριού αλλά και για όποιον επισκέπτη ψάχνει την ηρεμία και την γαλήνη μακριά από την βουή των αστικών κέντρων, την ομορφιά και την μαγεία της πολυσύνθετης φύσης που με περισσή γενναιοδωρία το προίκισε με ομορφιά και χάρη. Όπου κι αν στραφείς ένας μοναδικός χώρος περιπάτου, απομόνωσης και περισυλλογής. Μαγευτικά τα μονοπάτια ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση από αειθαλείς θάμνους, αρωματικά φυτά και πολύχρωμα λουλούδια με τις μέλισσες και τα λογής λογής έντομα να έχουν στρώσει τρελό πανηγύρι μεθυσμένα από το μέλι και τις ευωδίες των λουλουδιών. Μοναδικοί και οι περίπατοι ανάμεσα στα πυκνά δάση των κωνοφό ρων δέντρων που στολίζουν τα βουνά που περικλείουν προστατευτικά το χωριό μας μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, φωτός και ήχων. Πολύβουες ρεματιές, πανύψηλα πλατάνια και πληθώρα άγριων πτηνών που πετούν πάνω από το χωριό μας άγρυπνοι παρατηρητές και φρουροί του φυσικού μας κάλλους συνθέτουν μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς και εύνοιας της γενναιόδωρης φύσης προς τον άνθρωπο με μόνη υπο χρέωσή του να την διαφυλάσσει από τον κακό εαυτό του και να την προστατεύει από ανάλγητους και αδιάφορους τρίτους, που στο όνομα του συμφέροντος και της διασκέδασής τους μπορεί να την πληγώσουν ή να την καταστρέψουν. Όλα τα πιο πάνω αποδεικνύονται από το αυθόρμητο και απέριττο άρθρο σχόλιο που ακολουθεί φίλουπεριπατητή των μοναδικών μονοπατιών του χωριού μας, μέσα από διαδρομή σπάνιας ομορφιάς που πρέπει με κάθε θυσία να διατηρηθούν. Ακολουθεί άρθρο του, ο οποίος περιπάτησε τα μαγευτικά μονοπάτια της περιοχής μας και καταγράφει τις εντυπώσεις του, απ’ όπου φαίνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας. « Ήταν γύρω στα μέσα Μάη 2009 όταν αποφάσισα να συμμετάσχω σε μία προ γραμματισμένη εκδρομή του ΕΠΟΣ Φυλής στον οποίο είμαι μέλος.
Η εκδρομή αυτή περιλάμβανε πεζοπορία στην Ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα από το γραφικό χωριό Κρεμαστή με υψόμετρο 800μ στο παραλιακό χωριό Κυπαρίσσι, διασχίζοντας ένα μέρος του Χιονοβουνίου. Το μονοπάτι αυτό ήταν και η παλιά δίοδος επικοινωνίας της Κρεμαστής προς τη θάλασσα πριν ανοιχτούν οι δρόμοι για το Κυπαρίσσι. Η πεζοπορία θα γινόταν με την βοήθεια του ορειβατικού συλλόγου Ν.Α.Λακωνίας. Το Χιονοβούνι ανήκει στις νότιες απολήξεις του ελατοσκέπαστου Πάρνωνα με κορυφή 1297 μέτρων. Εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό γύρω στους 50 ορειβάτες πεζοπόροι, άλλοι έμπειροι και άλλοι για πρώτη τους φορά, ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας από τον χωματόδρομο που βρίσκεται 4 χιλ. από την Κρεμαστή στον δρόμο Κρεμαστής Πελετών, περίπου στα 880μ υψόμετρο. Ο δρόμος στην συνέχεια μπαίνει σε μονοπάτι το οποίο ανήκει στο εθνικό μο νοπάτι 33 που ξεκινάει από τον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας και καταλήγει, αφού διασχίσει τον Πάρνωνα και το Χιονοβούνι, στο ακρωτήριο Μαλέας. Το μονοπάτι 33 είναι παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 στην Πελοπόννησο. Η διαδρομή κινείται ανάμεσα στα έλατα, όπου μετά από πορεία μιας ώρας περίπου φτάνουμε στο οροπέδιο Ριγκάνθι στα 1000μ υψόμετρο και στην συνέχεια στην Μακριά Λάκκα, απολαμβάνοντας την πανδαισία των χρωμάτων των αγριολούλουδων και κυρίως της Υμεττιάς, δίνοντας ένα φανταστικό ροζέ σε όλο το οροπέδιο σε σχέση με το πράσινο του ελάτου. Δεν μας έκανε καρδιά να συνεχίσουμε. Απαραίτητη μισάωρη λουλουδοστάση και φωτογραφίες τοπίου. Μετά την αναγκαστική εκκίνηση, η κατεύθυνσή μας κινήθηκε ανατολικά, αφήνοντας το μονοπάτι 33, με ελαφρώς κατηφορική πορεία όπου φτάσαμε μέσα από τα έλατα σε εκπληκτικό σημείο θέας προς την θάλασσα και στο εντυπωσιακό φαράγγι αριστερά μας, το οποίο καταλήγει στις παραλίες του Κυπαρισσίου. Στη συνέχεια, μετά από πορεία 3 ωρών και το τελείωμα των ελάτων σε υψόμετρο περίπου 600μ, κάνουμε στάση για ξεκού ραση και νερό στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Η υπόλοιπη δίωρη περίπου πορεία μας μέχρι το Κυπαρίσσι γίνεται με λιγότερο ενδιαφέρον όσον αφορά την βλάστηση αλλά με καταπληκτική θέα στον κόλπο και τις ακτές του. Ύστερα από κοπιαστική αλλά πανέμορφη διάσχιση του βουνού περνώντας από καταπληκτικά τοπία, έλατα, λουλούδια, σημεία θέας, μαντριά, φτάσαμε επιτέλους μετά από πορεία 5 με 6 ωρών περίπου στην παραλία, όπου κάναμε ένα δροσιστικό μπάνιο, μιας και η ζέστη μας είχε πιάσει για τα καλά. Στην συνέχεια, ακολούθησαν το απαραίτητο φαγοπότι στην τοπική ταβέρνα και η σύσφιξη των σχέσεων».
Γνωρίζοντας τα βουνά της Κρεμαστής
Το χωριό μας, αποκομμένο από τα υπόλοιπα χωριά του κάμπου, κρεμασμένο θαρρείς μεταξύ ουρανού και γης, προστατευμένο από τα υπεραιωνόβια δέντρα του από τα οποία είναι κατάφυτα τα βουνά που το περιβάλλουν, αποτελεί τόπο μοναδικής ομορφιάς και ξεκούρασης όχι μόνο στους κατοίκους και παραθεριστές του καλοκαιριού αλλά και για όποιον επισκέπτη ψάχνει την ηρεμία και την γαλήνη μακριά από την βουή των αστικών κέντρων, την ομορφιά και την μαγεία της πολυσύνθετης φύσης που με περισσή γενναιοδωρία το προίκισε με ομορφιά και χάρη. Όπου κι αν στραφείς ένας μοναδικός χώρος περιπάτου, απομόνωσης και περισυλλογής.
Μαγευτικά τα μονοπάτια ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση από αειθαλείς θάμνους, αρωματικά φυτά και πολύχρωμα λουλούδια με τις μέλισσες και τα λογής λογής έντομα να έχουν στρώσει τρελό πανηγύρι μεθυσμένα από το μέλι και τις ευωδίες των λουλουδιών. Μοναδικοί και οι περίπατοι ανάμεσα στα πυκνά δάση των κωνοφόρων δέντρων που στολίζουν τα βουνά που περικλείουν προστατευτικά το χωριό μας μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, φωτός και ήχων.
Πολύβουες ρεματιές, πανύψηλα πλατάνια και πληθώρα άγριων πτηνών που πετούν πάνω από το χωριό μας άγρυπνοι παρατηρητές και φρουροί του φυσικού μας κάλλους συνθέτουν μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς και εύνοιας της γενναιόδωρης φύσης προς τον άνθρωπο με μόνη υποχρέωσή του να την διαφυλάσσει από τον κακό εαυτό του και να την προστατεύει από ανάλγητους και αδιάφορους τρίτους, που στο όνομα του συμφέροντος και της διασκέδασής τους μπορεί να την πληγώσουν ή να την καταστρέψουν.Όλα τα πιο πάνω αποδεικνύονται από το αυθόρμητο και απέριττο άρθροσχόλιο που ακολουθεί φίλουπεριπατητή των μοναδικών μονοπατιών του χωριού μας, μέσα από διαδρομή σπάνιας ομορφιάς που πρέπει με κάθε θυσία να διατηρηθούν.Ακολουθεί άρθρο του, ο οποίος περιπάτησε τα μαγευτικά μονοπάτια της περιοχής μας και καταγράφει τις εντυπώσεις του, απ’ όπου φαίνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας.« Ήταν γύρω στα μέσα Μάη 2009 όταν αποφάσισα να συμμετάσχω σε μία προγραμματισμένη εκδρομή του ΕΠΟΣ Φυλής στον οποίο είμαι μέλος.
Η εκδρομή αυτή περιλάμβανε πεζοπορία στην Ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα από το γραφικό χωριό Κρεμαστή με υψόμετρο 800μ στο παραλιακό χωριό Κυπαρίσσι, διασχίζοντας ένα μέρος του Χιονοβουνίου. Το μονοπάτι αυτό ήταν και η παλιά δίοδος επικοινωνίας της Κρεμαστής προς τη θάλασσα πριν ανοιχτούν οι δρόμοι για το Κυπαρίσσι. Η πεζοπορία θα γινόταν με την βοήθεια του ορειβατικού συλλόγου Ν.Α.Λακωνίας.Το Χιονοβούνι ανήκει στις νότιες απολήξεις του ελατοσκέπαστου Πάρνωνα με κορυφή 1297 μέτρων.Εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό γύρω στους 50 ορειβάτες πεζοπόροι, άλλοι έμπειροι και άλλοι για πρώτη τους φορά, ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας από τον χωματόδρομο που βρίσκεται 4 χιλ. από την Κρεμαστή στον δρόμο Κρεμαστής Πελετών, περίπου στα 880μ υψόμετρο.Ο δρόμος στην συνέχεια μπαίνει σε μονοπάτι το οποίο ανήκει στο εθνικό μονοπάτι 33 που ξεκινάει από τον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας και καταλήγει, αφού διασχίσει τον Πάρνωνα και το Χιονοβούνι, στο ακρωτήριο Μαλέας. Το μονοπάτι 33 είναι παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 στην Πελοπόννησο.
Η διαδρομή κινείται ανάμεσα στα έλατα, όπου μετά από πορεία μιας ώρας περίπου φτάνουμε στο οροπέδιο Ριγκάνθι στα 1000μ υψόμετρο και στην συνέχεια στην Μακριά Λάκκα, απολαμβάνοντας την πανδαισία των χρωμάτων των αγριολούλουδων και κυρίως της Υμεττιάς, δίνοντας ένα φανταστικό ροζέ σε όλο το οροπέδιο σε σχέση με το πράσινο του ελάτου. Δεν μας έκανε καρδιά να συνεχίσουμε. Απαραίτητη μισάωρη λουλουδοστάση και φωτογραφίες τοπίου.Μετά την αναγκαστική εκκίνηση, η κατεύθυνσή μας κινήθηκε ανατολικά, αφήνοντας το μονοπάτι 33, με ελαφρώς κατηφορική πορεία όπου φτάσαμε μέσα από τα έλατα σε εκπληκτικό σημείο θέας προς την θάλασσα και στο εντυπωσιακό φαράγγι αριστερά μας, το οποίο καταλήγει στις παραλίες του Κυπαρισσίου. Στη συνέχεια, μετά από πορεία 3 ωρών και το τελείωμα των ελάτων σε υψόμετρο περίπου 600μ, κάνουμε στάση για ξεκούραση και νερό στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Η υπόλοιπη δίωρη περίπου πορεία μας μέχρι το Κυπαρίσσι γίνεται με λιγότερο ενδιαφέρον όσον αφορά την βλάστηση αλλά με καταπληκτική θέα στον κόλπο και τις ακτές του.Ύστερα από κοπιαστική αλλά πανέμορφη διάσχιση του βουνού περνώντας από καταπληκτικά τοπία, έλατα, λουλούδια, σημεία θέας, μαντριά, φτάσαμε επιτέλους μετά από πορεία 5 με 6 ωρών περίπου στην παραλία, όπου κάναμε ένα δροσιστικό μπάνιο, μιας και η ζέστη μας είχε πιάσει για τα καλά. Στην συνέχεια, ακολούθησαν το απαραίτητο φαγοπότι στην τοπική ταβέρνα και η σύσφιξη των σχέσεων».
ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ