Κατέβασε σε μορφή Pdf τον ορειβατικό Χάρτη

 

Διαδρομή στο πλατανόρεμα του Άη – Γιώργη

 Λίγο πιο έξω από το χωριό υπάρχει άλλη μία κρυφή διαδρομή η οποία προσφέρει μαγικές εικόνες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.Κατευθυνόμενοι προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με κατεύθυνση προς Μαρί , ακριβώς πριν την εκκλησία ξεκινά κατά μήκος της κοίτης ένα πολύ ωραίο μονοπάτι…που ουσιαστικά δεν είναι ακριβώς μονοπάτι αλλά απλά η διάσχιση της ρεματιάς…Κινούμαστε στην διαδρομή αυτή και περιπλανόμαστε κάτω από τα πλατάνια που ανάλογα με την εποχή του χρόνου τα φύλλα τους παίρνουν διαφορετικό χρωματισμό. Άλλοτε ανοιχτό πράσινο ,άλλοτε κίτρινο γύρω στο Νοέμβρη που τα φύλλα κοντεύουν να πέσουν κτλ…Η διαδρομή αυτή δεν έχει όριο…όσο αντέχει κανείς προχωρά απολαμβάνοντας τους σχηματισμούς των δέντρων αλλά και κάποιες φορές όταν έχει προηγηθεί βροχόπτωση την ροή του ποταμού.Βέβαια τις περισσότερες φορές δεν είναι εφικτή η διάσχιση του διότι το χώμα στην βάση της κοίτης λασπώνει και κάνει την διάβαση του δυσκολότερη.Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τη δημοσιά και να κινηθεί προς το επόμενο εκκλησάκι την Αγία Κυριακή.

 


 

Μονοπάτι – Ράχη

Η Κρεμαστή διαθέτει λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους εξαιρετικές διαδρομές και περιπατητικά μονοπάτια που ο καθένας μπορεί να απολαύσει την εξαιρετική θέα και το πανέμορφο τοπίο.Μία από τις πιο κλασσικές διαδρομές είναι η βόλτα στην ράχη πάνω από τη γειτονία της βρύσης.Είναι μια σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετά καλοσυντηρημένο μονοπάτι. Η ανάβαση είναι ομαλή και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Το δυνατό σημείο της διαδρομής είναι ότι σε όλο το μήκος του μονοπατιού μπορεί κανείς να αγναντεύει την Κρεμαστή από ψηλά. Το μονοπάτι ακολουθεί το κλασσικό στυλ «κορδέλα» και δεν κουράζει καθόλου τον περιπατητή.Φτάνοντας στην ράχη , η θέα είναι πανοραμική καθώς μπορούμε να δούμε από τον Προφήτη Ηλία απέναντι μας , στα δεξιά μας τις κορυφές στο Χιονοβούνι και στο πίσω μέρος το Γαιδουροβούνι, τον Ταύγετο και τον Λακωνικό κόλπο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ράχης είναι ένα παλιό πέτρινο εκκλησάκι το οποίο με τα χρόνια έχει γκρεμίσει ένα μέρος του, αλλά αποτελεί δείγμα μιας άλλης εποχής.Για αυτούς που θέλουν κάτι παραπάνω, μπορείτε να κινηθείτε βορειότερα προς την κορυφή στις «Ταράτσες» όπου από εκεί μπορεί κάποιος να απολαύσει την Κρεμαστή με θέα «από αεροπλάνο».ΟδηγίεςΒρίσκουμε τον βορειότερο δρόμο στην γειτονιά της βρύσης και περπατάμε με κατεύθυνση προς τη βρύση. Ουσιαστικά μπαίνουμε στην αυλή του τελευταίου και βορειότερου σπιτιού στο χωρίο ( του Λεωνίδα Ξαστερούλη ) και αφού περάσουμε το κοτέτσι του σπιτιού …. βλέπουμε αμέσως αριστερά να ξεκινά το μονοπάτι. Από εκεί και πέρα το μονοπάτι μας κατευθύνει σε περίπου 20 λεπτά στην ράχη.Καλή ανάβαση. 


 

Μονοπάτια Κρεμαστής Λαφογκρέμι

Το λαφογκρέμι είναι ένα μονοπάτι που βρίσκεται κοντά στην γειτονιά της γούρνας. Είναι ένα μονοπάτι το οποίο δεν οδηγεί κάπου συγκεκριμένα όμως η διάσχιση του αποκαλύπτει τις γνώριμες ομορφιές του Πάρνωνα.

Το λαφογκρέμι αποτελεί ένα μικρό φαράγγι στο οποίο μπορεί κάποιος να περπατήσει για περίπου 1 ώρα με σχετικά ήπιο βηματισμό. Το έδαφος κατά το βάδισμα έχει μια σχετική δυσκολία καθώς αποτελείται από μεγάλες πέτρες και κάποιες απότομες κοιλότητες. Κατά τους χειμερινούς μήνες το φαράγγι είναι δυσπρόσιτο διότι κυλάει νερό και σχηματίζεται ένα μικρό ποταμάκι. Δεξιά και αριστερά απλώνονται απότομες πλαγιές γεμάτες από έλατα. Πρόκειται για ένα σημείο απόλυτης ηρεμίας καθώς βρίσκεσαι ανάμεσα στα έλατα και ακολουθείς ένα φιδίσιο μονοπάτι το οποίο μετά από 56 στροφές οδηγεί σε έναν σχεδόν κάθετο βράχο ο οποίος φωνάζει από μακριά …αδιέξοδο… Κατά την επιστροφή έχοντας συνηθίσει τη δυσκολία του εδάφους, απολαμβάνεις καλύτερα την καταπράσινη θέα και την απόλυτη ηρεμία, σε ένα από τα πιο κρυφά μονοπάτια του χωριού.Στο βάθος φαίνεται από κάποια σημεία και ο Προφήτης Ηλίας.

Οδηγίες

Με δύο τρόπους μπορεί κάποιος να φτάσει στο μονοπάτι.

1. Πριν φτάσουμε στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία παίρνουμε τον κατηφορικό δρόμο δεξιά και ακολουθούμε τον πλατύ δρόμο. Όταν πια έχουμε κατέβει αρκετά χαμηλά απλώς ακολουθούμε πάλι με κατεύθυνση προς τα δεξιά το μονοπάτι που οδηγεί προς τα έλατα και μετά από περίπου 4550 λεπτά φτάνουμε στο αδιέξοδο.

2. Κατηφορίζοντας στην γειτονιά της γούρνας φτάνουμε και περνάμε τα τελευταία σπίτια. Από εκεί ξεκινά ένα κατηφορικό μονοπάτι το οποίο κινείται παράλληλα με τη ρεματιά του «γκουρμάδη». Όταν πια συναντήσουμε τα έλατα σημαίνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και κάπου εκεί ξεκινά το μικρό φαράγγι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΥΖΕΛΗΣ


ΚΡΕΜΑΣΤΗ-ΠΕΛΕΤΑ 


 ΚΡΕΜΑΣΤΗ-ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ-ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

 

Μήκος  13,2 χλμ     Υψ. διαφορά 683 m

Βαθμός δυσκολίας  Μέτριο

κατάβαση  1.376 m

                                                                                                


ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΧΙΟΝΟΒΟΥΝΙ 

 

 

Μήκος 11,92 χλμ    Υψ. διαφορά 433 m

Βαθμός δυσκολίας   Μέτριο

κατάβαση 433 m

 

 

                                                            Κατέβασε σε μορφή Pdf τον ορειβατικό Χάρτη


  

 

Σχετικά με την Κρεμαστή

Ένα χωριό παραδοσιακό και γραφικό, στον Πάρνωνα. Το όνομα Κρεμαστή δόθηκε επειδή το χωριό μοιάζει να κρέμεται ανάμεσα στα γύρω βουνά. Χτίστηκε τον 15ο περίπου αιώνα κατά τη μετακίνηση των πληθυσμών εκείνης της εποχής.

Διεύθυνση

   Κρεμαστή
Λακωνία, 230 60

info@kremasti.gr